Inspelningsstudio, pianostämning, instrumentservice
PIANOSTÄMNING & INSTRUMENTSERVICE
BAKGRUND
I början av 2000-talet studerade jag till pianotekniker i Leksand. Skolan hette Entreprenörskolan, linjen var instrumentmakare och inriktningen pianotekniker. Under utbildningen fick jag lära mig grunder i gehörstämning och piano och flyglars uppbyggnad i allt från mekanik till möbel. På skolan renoverade jag bl.a. den Malmsjöflygel som står i studion idag.
2004 valde jag att avsluta utbildningen då jag fick ett erbjudande om en lärlingsplats på Ålems Orgelverkstad AB. Jag började som snickare men kom snart in på andra arbetsuppgifter som mekanik, luftsystem, pipor, stämning och intonation. Med ett kort uppehåll för vidare studier var jag anställd på orgelverkstaden fram till hösten 2013 då jag sa upp mig för att kunna satsa helt på min egen verksamhet.
Redan innan, parallellt med anställningen, startade jag enskild firma 2011 och började stämma pianon i egen regi (i kombination med hemmastudio). 2014 ombildades verksamheten till nuvarande aktiebolag.
LUVEHULT RECORDS IDAG
I nuvarande form utför jag förutom studioverksamheten många olika hantverk kopplat till instrument och musik.
- Piporgelreparationer och felsökningar, orgelinstallationer (även elektriska setzer-system och bus-system för piporglar), ljudinstallationer (hörslingor) samt stämning, reperation och intonation av både orglar och pianon.
För Ålems orgelverkstad har jag i egen regi varit projektledare för bl.a. det elektriska styrsystemet i en orgel som byggts till "Spikkestad kirke og kultursenter" i Norge. En mycket speciell elektromekanisk piporgel med fristående spelbord och över 1200 pipor.
Under åren från 2004 och framåt har jag jobbat med väldigt många olika instrument, både mekaniska och elektromekaniska och därmed samlat på mig mycket kunskap inom området.
Projektet har stor spännvid i allt från historiska instrument till nybyggnationer.
Välkomna med er instrumentförfrågan. Luvehult Records kan hjälpa dig som församling, kyrka, förening eller privatperson med allt från instrument till ljudanläggningar. En heltäckande musikservice.
/ Olof Eveborn
Bilden ovan visar orgeln i Spikkestad kirke och kultursenter, Norge. Foto: http://www.royken.kirken.no/ - Teglens Facebooksida.
PIANOSTÄMNING
Har ni ett piano eller flygel i behov av stämning och service? Luvehult Records gör allt från vanliga stämningar till justeringar och renoveringar av mekanik och instrument. Vi jobbar även med elektroakustiska instrument så som Rhodes Piano och hybridorglar. Nedan finner ni aktuell prislista.
Prislista 2023
-
Pianostämning och resor: 650:-/h exkl. moms
-
Milersättning: 35:-/mil exkl. moms
-
Övriga piano och flygelarbeten enligt förfrågan. Från 650:-/h exkl. moms.
-
Orgelarbeten från 700:-/h exkl. moms.
Räkneexempel, pianostämning i Nybro, enskild resa -
Arbete inkl restid: 2,5h x 650:-/h = 1625:-
Milersättning 5mil x 35:-/mil = 175:-
Moms: 450:-
Summa: 2250:-
Prisexemplet ovan avser en pianostämning av ett piano i god kondition med stämning i befintlig tonhöjd eller nära normalton A4=440Hz. Kontroll av mekaniken och pedaler ingår.
Arbete hos kund tar då ca 1,5h. Restid Luvehult-Nybro tur & retur ca 1h. Milersättning Luvehult-Nybro tur & retur 5mil.
ATT KÄNNA TILL
Priset för stämning debiteras från och med 1:a januari 2023 per timme istället för med fastpris. Anledningen är restiden och instrumentens kondition skiljer sig stort mellan olika kunder. Då blir timpriset det mest rättvisa för er kunder.
Vissa dagar kan jag utgå från Kalmar istället för Luvehult vilket innebär kortare restid för kunder i Kalmar-området.
Förutsatt att ett instrument är i gott skick/regelbundet stämt tar en stämning ca 1-2 timmar att utföra utöver restiden.
Om det är länge sedan instrumentet stämdes är sannolikheten stor att det sjunkit i tonhöjd. Om så är fallet kan man välja på att dra upp det till normalton (A4=440Hz) eller att låta stämma det i befintlig tonhöjd. (En bedömning av tonhöjden görs på plats där du som kund kan bestämma vilket alternativ som passar bäst för dig.)
En ändring av tonhöjden medför mer arbete och kostar därför mer. Om instrumentet är mycket lågt i tonhöjd kan det krävas flera stämningar med några veckors mellanrum innan instrumentet återfår stämningsstabilitet. Därför rekommenderar vi alltid minst en kompletterande stämning i samband med uppdragning.
Dragspänningen i en pianosträng är omkring 90kg/sträng och de flesta instrument har över 200 strängar. Tillsammans med träets rörelse och årstidsförändringar blir påfrestning på stämning och tonhöjd stor.
PIANOKUNSKAP
Hur ofta ska man ska stämma sitt piano?
Denna fråga får jag ofta och det snabba svaret är minst 1 gång per år för hobbybrukaren och fler gånger för den som har större behov. Konsertinstrument finstäms kontinuerligt.
Det är många faktorer som påverkar stämningen och tonhöjd. Instrumentets kondition och kvalité, hur hårt och hur mycket man spelar och inte minst klimatet instrumentet vistas i.
Pianon och flyglar mår väl av att hålla dragspänningen uppe och klingar som bäst när de är stämda i den tonhöjden strängarna är dimensionerade för. Om instrumentet stäms regelbundet blir stämningsstabiliteten bättre.
Piano och flyglar består till stora delar av trä vilket påverkas av den relativa luftfuktigheten inomhus. På vintern när det är torrt så krymper träet en aning vilket gör att trycket på strängarna minskar och tonhöjden faller. På sommaren blir det motsatts effekt - träet sväller, spänningen ökar och tonhöjden stiger.
För den som vill att tonhöjden ska variera så lite som möjligt mellan sommar och vinter är det därför att rekommendera att stämma sitt instrument när den relativa luftfuktigheten ligger på en medelnivå, ca 40-60%. Om instrumentet stäms mycket ofta (tex. konsertinstrument) är det inte lika känsligt eftersom man då justerar tonhöjden i mindre skala och mer kontinuerligt.
Pianon mår väl av att stå i klimat som inte varierar allt för mycket i temperatur och luftfuktighet. Heller svalt än varmt. Av erfarenhet är det som mest problem i små lokaler med stora temperaturvariationer och lokaler med forcerad ventilation.
Många privatpersoner har fått höra att det bästa är att placera instrumentet mot en innervägg och en bit från radiatorer. I takt med att våra hus blivit mer och mer välisolerade är detta en sanning med modifikation. Tankesättet är fortfarande rätt men som regel behöver du inte ha dåligt samvete om ditt piano står mot en yttervägg. En radiator kan däremot göra mer skada. Om det blir för torrt mår instrumenten väldigt dåligt och kan på sikt spricka sönder.
För den som upplever problem och för den som vill öka livslängden på sitt instrument rekommenderar vi en installation av ett "Piano life saver system". Det är en typ av klimatanläggning som hjälper till att minska variationen i luftfuktighet inuti instrumentet. Jag använder denna tekniken själv i studion och är mycket nöjd. Kontakta oss för mer information.
JUSTERING OCH REPARATION
Alla mekaniska instrument är i behov av service och justering. Med tiden blir hammare slitna och friktion både minskar och ökar i olika delar av instrumentet. En bra piano- eller flygelmekanik har väldigt hög precision där små variationer kan skapa stor oreda för pianisten.
Stämnaglar kan släppa och strängar tappar ton. Ofta går försämringen så sakta att man inte märker så mycket utan instrumentet sakta somnar in. Efter år av spelande tappar även de bästa instrumenten sin forna glans.
Jag hjäper gärna till med justering och reparation av ert piano eller flygel både för att förlänga livslängden, förbättra spelkänslan och tonen.
Vanligtvis gör jag en besiktning i samband med en stämning och kan då upplysa om det är något jag anser behöver åtgärdas eller justeras. Självfallet anpassar jag ögon och öron efter instrument, då man inte kan ha lika stora krav på ett 100 år gammalt brukspiano som en modern flygel.
SERVICE, REPARATION OCH STÄMNING AV PIPORGLAR
Vi utför mångsidig service, rådgivning, reparationer och stämning av piporglar. Läs mer om vår bakgrund här och kontakta oss gärna via e-post eller telefon för mer information och offert. Timtaxan för orgeljobb är från 700:-/h. Moms tillkommer.